Verwarming
Alles over verwarming
Huis verwarming
Het verwarmen van de woning kan op veel verschillende manieren. Wij zetten de verschillende mogelijkheden met de bijbehorende voor- en nadelen graag voor u op een rijtje.
Centrale verwarming
In de meeste woningen zorgt een CV-ketel voor warm water en ruimte in huis. Centrale verwarmingsketels verwarmen water en distribueren het warme water via leidingen naar verschillende kamers. "CV" is een afkorting voor centrale verwarming. Centraal, omdat de warmte in de ketel wordt opgewekt en door de woning wordt verspreid. Omdat ketels aardgas gebruiken om water te verwarmen, hebben ze regelmatig onderhoud nodig om goed en veilig te kunnen functioneren.
Centrale verwarming voordelen
CV-ketels blijven een relatief goedkope manier om je huis te verwarmen. De nieuwe generatie CV-ketels is milieuvriendelijk en zuinig, omdat ze aanzienlijk minder aardgas verbruiken dan oudere ketels. In tegenstelling tot stads- of blokverwarming heeft u de vrijheid om uw energieleverancier te kiezen en kunt u uw stookkosten beïnvloeden door uw thermostaat een graad hoger of lager te zetten.
Centrale verwarming nadelen
Nederland stapt af van gas en op termijn kunnen CV-ketels volledig verdwijnen en vervangen worden door milieuvriendelijkere alternatieven. Terwijl een warmtepomp zichzelf op de lange termijn terugbetaalt, is een cv-ketel nog steeds een investering die op gas blijft draaien. Aardgas wordt steeds duurder, waardoor de energiekosten de komende jaren zullen blijven stijgen.
Waterpomp
Warmtepompen zijn een milieuvriendelijke opvolger van CV-ketels en worden steeds vaker geïntroduceerd als duurzaam alternatief voor het verwarmen van uw woning. Warmtepompen halen gratis energie uit de buitenlucht, toevoerlucht of grondwater en zetten deze met hoog rendement om in warmte die gebruikt kan worden voor tapwater of vloerverwarming.
Waterpomp voordelen
De belangrijkste reden om een warmtepomp te installeren is het besparen van energie. Omdat de pomp op elektriciteit werkt, verwarm je met een warmtepomp je hele woning zonder gebruik te maken van gas. Warmtepompen zijn milieuvriendelijk en zorgen voor een constante warmte en een gelijkmatige temperatuur in uw huis. Warmtepompen kunnen uw woning ook op warme dagen koelen en een energieneutrale woning met een beter energielabel kan de waarde van uw woning aanzienlijk verhogen.
Waterpomp nadelen
Het grootste nadeel van warmtepompen is dat ze een grote investering vergen, maar dat ze zichzelf op de lange termijn goed terugverdienen. Niet alle woningen zijn geschikt voor verwarming met warmtepompen. Warmtepompen verwarmen uw huis tot lagere temperaturen, wat problemen kan veroorzaken met uw bestaande radiatoren. Warmtepompen zijn over het algemeen het meest effectief in combinatie met vloerverwarming, maar er zijn inmiddels ook radiatoren verkrijgbaar die goed functioneren bij lagere aanvoertemperaturen. Om een warmtepomp goed te laten werken, is het ook belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd is. Om de efficiëntie van de warmtepomp te behouden, moet het warmteverlies tot een minimum worden beperkt.
Gaskachel
Tegenwoordig worden de meeste woningen verwarmd met CV-ketels of andere warmtebronnen, maar vroeger waren de meeste woningen afhankelijk van ‘ouderwetse’ gasverwarming. Gaskachels waren ooit een puur functionele warmtebron, maar worden nu vooral gebruikt voor decoratie en sfeer. Er zijn echter nog steeds enkele huizen en chalets waar gasverwarming de enige warmtebron is, maar deze worden steeds vaker vervangen door milieuvriendelijke alternatieven.
Gaskachel voordelen
Tegenwoordig worden gaskachels zelden gebruikt als enige warmtebron, maar vooral als sfeerbron. Moderne decoratieve gaskachels zijn veel eenvoudiger in gebruik dan hun voorgangers en te bedienen met een afstandsbediening of app. Gaskachels zijn gemakkelijk te onderhouden en het verbranden van gas heeft bovendien als voordeel dat er na verbranding geen vuil of as achterblijft.
Gaskachel nadelen
Nederland gaat op een gegeven moment het gas afsluiten, maar wanneer dat zal zijn, is niet duidelijk. Huidige nieuwbouwwoningen zijn niet geschikt voor verwarmingsinstallaties op gas, omdat deze zonder gasaansluiting worden opgeleverd. Zijn er huizen die geen gas gebruiken? Overweeg vervolgens om een propaangaskachel te installeren. Hierdoor heb je het gevoel van een gasfornuis, maar is het een milieuvriendelijker alternatief.
Stadsverwarming
Stadsverwarming maakt gebruik van restwarmte van lokale fabrieken en energiecentrales. Normaal gesproken gaat deze restwarmte verloren, maar bij stadsverwarming wordt deze opgevangen op een overslagstation. De restwarmte wordt via een ondergronds leidingsysteem naar verschillende tussenstations getransporteerd, vanwaar het wordt gedistribueerd naar appartementsgebouwen en bedrijven. Nadat het water is opgebruikt en afgekoeld, wordt het weer opgevangen bij het verdeelstation en opnieuw verwarmd. Hierdoor ontstaat een duurzame stadsverwarmingswatercyclus voor gebruik door woningen en bedrijven.
Stadsverwarming voordelen
Het voordeel van stadsverwarming is dat er geen CV-ketel nodig is en er dus geen gasaansluitingen of onderhoud nodig is. De verantwoordelijkheid voor het goed functioneren van stadsverwarming ligt bij de gemeente, niet bij de gebruiker. Stadsverwarming heeft daarnaast als voordeel dat het tapwater en de verwarming snel op de gewenste temperatuur komen en dat elke ruimte individueel verwarmd kan worden met de thermostaatknop op de radiator.
Stadsverwarming nadelen
Het grootste nadeel van stadsverwarming is dat er per energienetwerk slechts één aangewezen energieleverancier is. Deze energieleveranciers worden aangesteld door de overheid en hebben een monopoliepositie in hun respectievelijke districten. Gebruikers zijn dus niet vrij in de keuze van hun aanbieder en hebben geen invloed op de kosten. Stadsverwarming zal voor de meeste huishoudens dus duurder zijn dan vergelijkbare huishoudens met eigen centrale verwarming. Een ander nadeel is dat stadsverwarming niet overal beschikbaar is. Stadsverwarming wordt vooral geïnstalleerd in stedelijke gebieden dichtbij de bron van restwarmte.